Dag van de Jeugdbeweging doet het!

De Dag van de Jeugdbeweging staat elk jaar met stip aangeduid in de agenda’s van vele jongeren,  leiding, (oud-)leden, scholen, jeugddiensten … Het is een feestdag waarop we gezamenlijk naar  buiten komen en een typisch aspect van de jeugdbewegingen de kijker zetten. Op deze feestdag bedanken we ook onze vele vrijwilligers voor hun engagement. Want 255.000 kinderen en jongeren beleven dankzij hun inzet jaar in jaar uit de tijd van hun leven. Ook dit jaar wordt de Dag van de Jeugdbeweging een jeugdige dag vol plezier en lekkers. Een dag waarop we aan elkaar even in de bloemetjes zetten, want samen doen we het!
 
De jeugdbeweging doet het op de kracht van 40.000 leiders & leidsters. Want zonder deze vrijwilligers was er geen jeugdbeweging, en dus ook geen Dag van de Jeugdbeweging. Het is een engagement waar we trots op zijn en dat zeker 1 keer per jaar een bloemetje verdient.
 
De jeugdbeweging doet het meer dan 484.000 keer per jaar. Ja ja, zoveel activiteiten worden er jaarlijks georganiseerd door de jeugdbewegingen samen. Dit komt niet zomaar tot stand maar vraagt inspanning, motivatie, planning, denkwerk en uitvoering. Dat is wat onze leiding allemaal doet, belangeloos en vrijwilliger, gewoon omdat het zo leuk is.
 
De jeugdbeweging doet het samen. In een jeugdbeweging ben je nooit alleen! Want samen maak je zoveel meer plezier. Een samenwerking over jeugdbewegingen heen of met andere bewegingen uit de buurt, is ons ook niet vreemd. Het aantal mooie projecten die ontstaan uit deze samenwerkingen zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving.
 
De jeugdbeweging doet het nu en later. Wat je leert in de jeugdbeweging draag je je leven met je mee. Een leerschool, waar je fouten mag maken, om te leren hoe het later beter kan. Je maakt er onvergetelijke herinneringen en leert er zoveel waardevol dat je van pas komt in je latere leven. Een jeugdbeweger dat ben je voor altijd.
 
De jeugdbeweging doet het veilig. Dat er in een jeugdbeweging geëxperimenteerd wordt, hoor je ons niet ontkennen. Maar waar we wel op inzetten is een veilige omgeving creëren waar dit kan gebeuren. Met verantwoordelijke begeleiding door jongeren aan jongeren, want zij kunnen dat, daar geloven we in.
 
De jeugdbeweging doet het met respect. Want wie respect geeft, zal respect ontvangen. Respect voor elkaar, om je jeugdbeweging fijn en gezellig te houden. Respect voor anderen, want je bent niet alleen op deze wereldbol en er is nog een wereld buiten onze jeugdbeweging waar we ook een deel van zijn.
 
De jeugdbeweging doet het luid en duidelijk. Want jeugd hoor je niet stil te houden. En we zijn trots op wat we zijn: een bende jongeren die plezier maken en alles uit het jeugdige leven halen door er samen mee aan de slag te gaan. We zijn overenthousiast en delen dat enthousiasme graag met de wereld.
 
Op de Dag van de Jeugdbeweging doen we het allemaal en dat is niet te onderschatten!
 
Dag van de Jeugdbeweging wordt georganiseerd door acht jeugdbewegingen: Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD, Jeugd Rode Kruis, JNM, KLJ, KSA en Scouts & Gidsen Vlaanderen. Zij bieden jongeren een uniek speelterrein. Daarbinnen leven kinderen en jongeren zich volop uit en zijn ze vooral zichzelf. In de veilige ruimte van een groep leeftijdsgenoten leren kinderen en jongeren zichzelf en de ander kennen.