Organiseer zelf

Ik heb een idee

Een nieuwe actie ontstaat vanuit een idee. Uiteraard, zouden we zeggen. Dat kan een heel concreet idee zijn voor een bepaalde actie, maar ook het vage idee om ‘iets te doen’ voor de Dag van de Jeugdbeweging is een goeie start.

Wees creatief! De typische ontbijtactie is wel het uithangbord voor Dag van de Jeugdbeweging, maar je hoeft je daar niet op vast te pinnen. Je kunt het ontbijt uitbreiden met allerlei spelactiviteiten, maar misschien is ook een naschoolse activiteit wel leuk? Een dag omvat 24 uur, dat zijn 24 uren om te vullen met leuke jeugdbewegingsactiviteiten. Zo maken we er samen echt een DAG van de jeugdbeweging van!  

Hou er rekening mee dat niet alle activiteiten toegestaan zijn in jeugdbewegingsverband en daardoor dus ook niet verzekerd zijn (bv. deathride, benjijump …). Hou nog verschillende opties open. Later ga je samenwerken met anderen, laat dus ruimte voor overleg.

Dag van de Jeugdbeweging heeft ook drie prioritaire doelen waar je het beste rekening mee houdt tijdens het uitwerken van de actie, nl.:

 1. We komen met de jeugdbewegingen gezamenlijk naar buiten
 2. We zetten een kenmerk van de jeugdbeweging in de kijker
 3. We bereiken een zo breed mogelijk publiek.

Partners zoeken

Je hebt vast wel een idee welke jeugdbewegingen in je gemeente of regio aanwezig zijn. Bij de jeugddienst of de jeugdraad kan je een volledige lijst opvragen. Contacteer hen en vraag of ze willen meedoen. Richt een gezamenlijke werkgroep op die de actie verder organiseert. Dag van de Jeugdbeweging is een feestdag voor àlle jeugdbewegingen, daarom vinden we het belangrijk dat alle jeugdbewegingen in je buurt minstens de kans hebben om aan de actie mee te werken; vooraf en op de dag zelf.

De jeugddienst is er onder andere om het jeugdwerk in de gemeente te ondersteunen. Misschien willen ze ook wel ondersteunen bij de organisatie van jullie actie. Vaak kun je bij een jeugddienst terecht voor organisatorische en logistieke ondersteuning. Wie weet hebben ze zelfs wat budget om daaraan te spenderen.

Scholen kunnen interessante partners zijn. Op heel wat scholen worden al acties georganiseerd, misschien kunnen jullie samenwerken.

Wetgeving en regelgeving

Als je publieke activiteiten organiseert, is er wel wat wetgeving en/of lokale regelgeving van toepassing: je moet rekening houden met mogelijke overlast, je moet het gebruik van openbare ruimte aanvragen ...

Dat is zeker en vast iets waarbij de plaatselijke jeugddienst je kan helpen om aan alle verplichtingen te voldoen. Aarzel dus niet om hen om hulp te vragen!

Idee verder uitwerken

 • Zorg dat je met je werkgroep een gedeeld idee hebt over je actie! Daarom is het goed om een aantal dingen af te spreken, zoals:
  - Welk soort actie? Wil je een ontbijtactie of liever iets anders? En hoe zie je dat dan?
  - Hoe groots zie je de actie? Ga je voor groots of liever klein maar fijn?
  - Voor wie? Enkel voor leden van de jeugdbeweging of voor het brede publiek? Op welke leeftijdsgroep(en) richt je je actie? Is je concept afgestemd op je doelgroep?
  - Wil je je publiek iets bijleren over de jeugdbeweging of is je activiteit eerder recreatief?
 • Kom regelmatig samen met je werkgroep om de stand van zaken en de ‘to do’s’ te bespreken.
 • Zorg voor een duidelijke taakverdeling binnen de werkgroep.
 • Koppel regelmatig terug naar elkaar zodat iedereen weet waar de andere leden van de werkgroep mee bezig zijn! Op deze manier behou je het overzicht en vermijd je dat je dingen vergeet.